Számlázási módok

Az alábbiakban a számlázási módokról talál információt, valamint arról, hogy hogyan igényelheti vissza az ÁFÁ-t.

 

SZÁMLÁZÁSSAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK

A számla kiállítása minden esetben az adott bevallási módnak és értékesítési felületnek megfelelően történik.

Nem kap automatikusan áfás számlát abban az esetben, ha Ön nem regisztrált felhasználóként ad-hoc viszonylati jeggyel kívánja megváltani úthasználatát a hu-go.hu honlapon. Amennyiben Ön áfás számlát szeretne igényelni ad-hoc viszonylati jegy internetes vásárlása során, úgy mindenképp regisztráljon a jegyváltás megkezdése előtt. A regisztrációt követően, a vásárlásokról a rendszer már kiállítja az elszámolható adóügyi bizonylatot.

Hagyományos (papír alapú) áfás számlát kap abban az esetben, haaz értékesítési pontokon vagy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban viszonylati jegyet vásárol, vagy folyószámla-egyenlegét tölti fel. Kérjük, ezen igényét a kasszánál minden esetben előre jelezze!

Elektronikus számlát (e-számla) kap abban az esetben, ha Ön regisztrált felhasználóként online egyenlegfeltöltést végez, átutalással vagy bankkártyás fizetéssel a hu-go.hu internetes ügyfélszolgálati portálon.

 

Az elektronikus vásárlásról: 

Egyenleg feltöltéssel, feltöltött egyenlegéből vásárolhat viszonylati jegyet, vagy OBU segítségével bevallja az úthasználatát. Ebben az esetben KIZÁRÓLAG az egyenleg feltöltéséről állítunk ki számlát.

A későbbiekben az ennek az egyenlegnek a terhére vásárolt viszonylati jegyekről, valamint az OBU-val megtett kilométerekről nem készül külön számla.

 

Tudnivalók az e-számláról:

Az elektronikus számlák nem igényelnek speciális kezelést!

Kinyomtatva lefűzhetőek, amennyiben papír alapon is látni szeretnék ezeket a dokumentumokat.

Az e-számlákat eredeti, elektronikus formában kell megőrizni ( tárolása a számviteli törvény 169. §-ban meghatározott időtartam ez a jelenleg hatályos törvény szerint 8 év), mivel adóigazgatási azonosításra kizárólag ebben a formában alkalmas, ezért kérjük mentse le számítógépére, de weboldaláról is bármikor le tudja tölteni azokat.

 

Az ÁFA visszaigénylésről

Az előzetesen felszámított adó levonhatóságának jogszabályi hátterét a hatályos áfatörvény 125. § (1) bekezdés h) pontja biztosítja, miszerint: ”az előzetesen felszámított adó levonható, ha igazoltan az általa üzemben tartott 3,5 tonnát meghaladó legnagyobb össztömegű szárazföldi közlekedési eszköz üzemeltetése érdekében hasznosítja.”

A külföldiek magyarországi áfa-visszaigénylésével kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 3014/2012. számú útmutató rendelkezik (ld. Tájékoztató anyagok).