Elindult a DarsGo elnevezésű útdíjszedési rendszer Szlovéniában

Szlovénia 2018. április 1-jén a 3,5 tonnát meghaladó megengedett össztömegű járműveket (nehézgépjárművek) érintő modern, elektronikus útdíjszedési rendszert vezet be.

A DarsGo elnevezésű útdíjszedési rendszer közlekedés közben szabja ki a nehézgépjárművek útdíját – anélkül tehát, hogy azoknak meg kellene állniuk. Az útdíjszedés teljesen automatikussá válik, az ár pedig a megtett távolság alapján kerül meghatározásra. A szlovén autópályákat és autóutakat ezután csak a rendszerbe regisztrált, DarsGo-eszközzel felszerelt, az útdíj megfizetéséhez megfelelő pénzügyi fedezettel rendelkező nehézgépjárművek használhatják majd. A DarsGo-eszköz célja az adatok útdíjbeszedési célból történő vezeték nélküli küldése, fogadása és gyűjtése, annak felszerelése pedig minden nehézgépjármű esetében kötelező lesz.

A szállítmányozási cégeket kérjük, hogy a lehető leghamarabb regisztráljanak a DarsGo rendszerébe és vegyék át a DarsGo-eszközöket, így elkerülhetik a rendszer bevezetése utáni hosszas várakozást, illetve az autópályák vagy autóutak érvényes DarsGo-eszköz nélküli használata esetén kiszabott jelentős összegű büntetéseket.

A DarsGo rendszerébe történő regisztráció a www.darsgo.si weboldalon, valamint közvetlenül az autópálya-hálózaton és a hét, DARS által üzemeltetett „DarsGo servis” irodák egyikében megtalálható „DarsGo servis” partnereknél végezhető el.

 A járművek DarsGo-rendszerbe történő regisztrálásához az úthasználóknak be kell mutatniuk a jármű forgalmi engedélyét, valamint az EURO kibocsátási osztályát igazoló dokumentumot. A Szlovéniában regisztrált járművek esetében csak a forgalmi engedély szükséges. Az egyes járművek DarsGo-rendszerbe történő regisztrálásának, valamint a DarsGo-eszköz személyre szabásának adminisztratív költsége 10 euró (áfával). A saját magukat online regisztráló felhasználók számára az Európai Unión belül bármely címre ingyenesen kiszállítjuk a DarsGo-eszközt.

A DARS a forgalomáramlás javítása és a méltányos útdíjkiszabás érdekében alkalmazza ezt az új útdíjszedési rendszert a nehézgépjárművek esetében. Az új rendszerben az úthasználók (a „felhasználó fizet” elve szerint) a megtett távolság, valamint (a „szennyező fizet” elve szerint) a járművük által okozott légszennyezés alapján fizetnek útdíjat.

A személyautók és a 3,5 tonna alatti megengedett össztömegű egyéb járművek 2018. április 1-je után is a meglévő matricás rendszert használják majd. A DarsGo-rendszer bevezetését követően a szlovén autópálya-hálózaton található díjbeszedő állomások fokozatosan eltávolításra kerülnek, mely során elsőbbséget élveznek a forgalmat leginkább akadályozó állomások.

Az úthasználók az alábbi helyeken tudhatnak meg többet az új DarsGo útdíjszedési rendszerről:

DARS d.d.