Elérhető a 3,5 tonna feletti buszok HU-GO előregisztrációja

A HU-GO elektronikus útdíjszedési rendszerben a megfelelő módon, autóbuszként lehet regisztrálni a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti buszokat. Fontos, hogy a korábban regisztrált autóbuszok adatait is módosítani szükséges!

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) által működtetett HU-GO e-útdíj-rendszerben mostantól lehet a megfelelő, a február végén módosított jogszabályban[1] rögzített járműtípust megadni a különböző járművekhez. A megfelelő gépjárműadatok beállítására nemcsak az új járműregisztrációknál, hanem a HU-GO rendszerbe már korábban regisztrált buszok esetében is figyelni kell!

A módosításra azért van szükség, hogy a 3,5 tonna feletti autóbuszok úthasználata után ne a tehergépjárművekével megegyező, hanem annál kedvezőbb, egyedi szabályozás alapján történhessen meg az útdíj infrastruktúradíj részének kiszámítása 2024. április 1-től.

A megfelelő autóbusztípust a gépjármű adatainál, a Járműtípus mezőben tudják megadni ügyfeleink, a legördülő menü segítségével.

A választható járműtípusok:

- Nehéz tehergépjármű

- M2 autóbusz 3,5 t feletti

- M3 autóbusz 5 t feletti

- Lakóautó 3,5 t felett

 

Szintén nagyon lényeges, hogy az úthasználat megkezdése előtt a megfelelő járműtípus mellett a járműkategória, azaz a tengelyszám (kéttengelyes − J2, háromtengelyes − J3, négytengelyes − J4, öt- vagy többtengelyes − J5) is megfelelő módon, az éppen aktuális tengelyszámhoz igazodva, kerüljön beállításra!

Ha ugyanis egy 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti autóbusz utánfutót húz maga után, a vontató jármű és a vontatmány tengelyszámát össze kell adni, mivel az útdíj külsőköltségdíj részét az útdíjköteles gépjárművek összesített tengelyszáma alapján kell számítani. Például, ha egy kéttengelyes autóbusz kéttengelyes utánfutót vontat, akkor az infrastruktúradíjat tengelyszámtól függetlenül az M2/M3 járműtípusának megfelelően, a külsőköltségdíjat azonban összesen négy tengely (J4), valamint a környezetvédelmi osztályba sorolása alapján kell számítani.

Amennyiben a NÚSZ Zrt. ellenőrzési rendszere nem megfelelő tengelyszámot érzékel, az úthasználat jogosulatlannak minősül és bírságot von maga után.

Új regisztráció létrehozása

A regisztrációs folyamat során meg kell adni a szerződött díjfizető, valamint egy, a rendszerben használni kívánt gépjármű adatait. Itt kell megadni a megfelelő járműtípust.

Korábbi regisztráció - járműadatok módosítása

A HU-GO rendszerbe korábban regisztrált buszok esetében a gépjárműadatoknál a járműtípus alapbeállításként "Nehéz tehergépjármű". Ezt szükséges módosítani a megfelelő M2 vagy M3-as autóbusz típusra.

A 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti buszok e-útdíj-rendszerbe való átkerüléséről részletes tájékoztató itt olvasható.

Kérjük a HU-GO elektronikus útdíjszedési rendszerbe már regisztrált 3,5 t feletti autóbuszok üzemeltetőit, hogy 2024. március 31-ig ne vegyék igénybe útdíjfizetésre a HU-GO e-útdíj-rendszert, ne használják a megvásárolt fedélzeti eszközeiket!

 

Amennyiben a fedélzeti eszköz nem kikapcsolható, úgy azt javasoljuk, hogy töröljék a HU-GO elektronikus útdíjszedési rendszerben lévő folyószámlához tartozó, érintett gépjárművet, majd április 1-jén, indulásuk előtt végezzék el a jármű és OBU folyószámlához kapcsolását!

A járművek folyószámláról történő letörléséhez és rögzítéséhez az alábbi dokumentumokban találnak segítséget:

[1] 209/2013. (VI. 18.) Korm. rendelet