Elérhető a 2024-es útdíjkalkulátor!

Elkészült a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) útdíjkalkulátora, amellyel a fuvarozók a 2024. január 1-től érvényes új díjstruktúrának megfelelően ki tudják számolni, hogy az általuk használt útvonalakon mennyi útdíjat kell majd fizetniük.

Az útdíjkalkulátor – a viszonylatijegy-tervező tervezési logikájától eltérően – a leggyorsabb, azaz az utazási idő alapján legrövidebb útvonalakra tervez. Általában több alternatívát is felkínál, melyek mindegyikéhez kiszámítja a várhatóan fizetendő útdíj összegét, melyet az aktív útvonalnál infrastruktúradíj és külsőköltségdíj bontásban jelenít meg.

Az útdíjkalkulátor használata

A NÚSZ Zrt. által közzétett útdíjkalkulátor -­ a magyar mellett angol nyelven - elérhető közvetlenül az utdijkalkulacio.hu honlapon, közvetve a nemzetiutdij.hu és hu-go.hu honlapokról. 

Az útvonaltervezéshez meg kell adni az útvonalat és a jármű adatait. Az útvonal megadásánál összesen 10 címpontot lehet megadni, amely lehet település vagy pontos cím is, továbbá a címpont kiválasztható a térképre jobb egérgombbal kattintva is. A térképen lehet mozgatni is az egyes címpontokat.

A jármű adatait a Tervezési beállításoknál kell megadni, a szükséges adatok:

  • járműtípus (Nehéz tehergépjármű, M2 autóbusz 3,5 t feletti, M3 autóbusz 5 t feletti, Lakóautó 3,5 t felett)
  • járműkategória (J2 - kéttengelyes, J3 - háromtengelyes, J4 - négytengelyes, J5 – öt- vagy többtengelyes)
  • környezetvédelmi besorolás (EURO I, EURO II, EURO III, EURO IV, EURO V, EURO VI, Alacsony kibocsátás, Kibocsátásmentes)
  • tengelysúly (t)
  • össztömeg (t)
  • magasság (m)
  • szélesség (m)
  • hossz (m)

Továbbá itt lehet kiválasztani, hogy az útvonal során használjunk-e vagy sem kompokat illetve gyorsforgalmi utakat (pl.: kikapcsolt autópálya gomb esetén a program nem tervez autópályára)

A tervezés után az aktív útvonalon a nyomtató ikonra kattintva megjelenik a nyomtatható részletes útvonal.

 A felületen egy erre szolgáló csúszkával megjeleníthető a teljes e-útdíj díjköteles úthálózat.

A térkép szükség esetén nagyítható, a CRTL gomb segítségével dönthető és forgatható, illetve az iránytű ikonnal visszaállítható az eredeti tájolásra.

https://utdijkalkulacio.hu/