Az úthasználat bevallása

Gyakori úthasználat esetén ajánlott - fedélzeti eszköz

Ha gyakran veszi igénybe a fizetésre kijelölt útszakaszokat, akkor a fedélzeti eszközzel történő bevallási mód javasolt. Ehhez többek között a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-vel szerződött flottakövető szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások (ún. bevallási közreműködők) biztosítanak fedélzeti eszközöket.

Ha már rendelkezik fedélzeti eszközzel,

tekintse meg a Bevallási közreműködők listáját>> vagy érdeklődjön személyesen saját flottakövető szolgáltatójánál. Amennyiben flottakövető szolgáltatója szerződésben áll a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-vel, tehát megtalálható a listán, úgy a fedélzeti eszközét regisztrálhatja a rendszerben. Ellenkező esetben más flottakövető szolgáltatót szükséges választania, aki a NÚSZ Zrt.-vel szerződéses jogviszonyban áll.

Ha nem rendelkezik még fedélzeti eszközzel, vagy olyan flottakövető szolgáltatóval szerződött, amelyik nem szerepel az említett listán,

akkor az útbevallásra alkalmas fedélzeti eszközt megvásárolhatja a számos értékesítési ponton, melyek listájáról a flottakövető  szolgáltatók honlapján tájékozódhat, vagy közvetlenül a bevallási közreműködőktől. Útbevallásra alkalmas fedélzeti eszközt azok a flottakövető szolgáltatók tudnak biztosítani, akik a NÚSZ Zrt.-vel bevallási közreműködői szerződést kötöttek.

 

Alkalmankénti úthasználat esetén ajánlott – viszonylati jegy

Ha nem rendszeresen, de előre megtervezett útvonalakon kívánja igénybe venni a díjköteles utakat, viszonylati jegy vásárlását javasoljuk. Az útvonal tervezést ezen a helyen teheti meg>> , továbbá a HU-GO matricával jelölt értékesítési és ügyfélszolgálati pontokon elhelyezett útvonaltervező eszközök segítségével (kioszk vagy számítógép) végezheti el. Az értékesítési és ügyfélszolgálati irodák listája itt található>>.

Az útvonaltervezés során a kijelölt kezdő- és végpont, valamint maximum négy érintési pont mellett a jármű legfontosabb adatait kell megadni (rendszám, felségjel, környezetvédelmi osztály, tengelyszám, méret).

A viszonylati jegy kizárólag a megtervezett útvonalra, egy irányban biztosít egyszeri úthasználati jogosultságot. A jegyet a díjköteles úthasználat előtt kell megvásárolni. 

A nem regisztrált felhasználóként vásárolt jegy a vásárlás időpontjától kezdődően a következő naptári nap végéig érvényes, visszaváltására nincs lehetőség. Regisztrált felhasználóként elővételben is megválthatja viszonylati jegyét az úthasználat megkezdését megelőző 30 naptári napon belül, érvényessége a kezdőnap 00 órájától a következő nap 24. órájáig tart. Az ily módon megvásárolt jegy az úthasználat tervezett érvényességi idejének megkezdése előtti nap 24 óráig visszaváltható.

Viszonylati jegy visszaváltása esetén a jegy értéke a regisztrált felhasználó egyenlegén kerül jóváírásra.