Aki fizetős útszakaszra hajt, az rajta van a „radaron”

A díjellenőrzést nem csak a kameráink segítségével végezzük, hanem például kitereléses ellenőrzésekkel is. Az ilyen jellegű ellenőrzés során az egyik forgalmi irányba közlekedő összes autósnak át kell mennie egy ideiglenesen kialakított ellenőrzési ponton, ahol az úthasználati jogosultságot a helyszínen ellenőrzik.

Idén idáig 18 db kitereléses ellenőrzést végeztünk, amely során több mint 16 ezer gépjármű e-matricájának, illetve tehergépjármű e-útdíjának érvényességét és megfelelőségét ellenőriztük.

tetten ért bliccelők közel 92%-a külföldi volt, ami hasonlóan a korábbi évek tapasztalataihoz idén is magas arányt mutat, egyben visszaigazolja a belföldi úthasználók egyre tudatosabb vásárlási szokásait, erősödő jogkövető magatartását is. A külföldi bliccelők közül legtöbben román, német és bolgár felségjelzésű járművel hajtottak díjköteles gyorsforgalmi útra az idei évben.

Akit a kitereléses ellenőrzéskor bliccelésen érnek és netán több, korábbi vásárlás nélküli úthasználat miatt is van pótdíjfizetési elmaradása, annak a helyszínen ezeket mind rendeznie kell. Ez természetesen érvényes a belföldi és külföldi járművezetőkre egyaránt, viszont a bliccelés honossági arányait tekintve ez inkább a külföldieket érinti.

Bár a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. mint szolgáltató célja elsősorban nem a büntetésre irányul, ellenőrzései során a jogszerűtlen úthasználattal szemben határozottan kell, hogy fellépjen a jogkövető magatartás fenntartása és javulása érdekében. Az idei 18 kitereléses ellenőrzés során 229 esetben kellett kollégáinknak intézkedniük, de azt szeretnénk elérni, hogy a jövőben minél kevesebb ilyen esettel találkozzanak munkatársaink a helyszíni ellenőrzések során.

Természetesen a helyszínen is mindenkinek teljeskörű tájékoztatást nyújtanak ellenőreink és a NÚSZ egyéb elektronikus csatornákon keresztül is rendszeresen felhívja figyelmet a tudatos vásárlásra, mégis sok esetben tapasztalnak kollégáink olyan eseteket, ahol az úthasználó figyelmetlensége vezet a szankcionáláshoz. Gyakran előfordul olyan eset is, amikor a kitereléses ellenőrzés során jön rá az ellenőrzött, hogy elfelejtett matricát vásárolni. Ha 60 percen belül hajtott fel a díjköteles útra, akkor az ellenőrzés helyszínen még büntetlenül tudja megvásárolni a jogosultságot és erre kollégáink fel is hívják a figyelmét, de sokan ebből az időből is kifutnak és ilyen esetben elkerülhetetlen a helyszíni intézkedés. Az eddigi 18 kitereléses ellenőrzés során 326 úthasználó tudott élni a jogszabályi lehetőséggel és vásárolt a helyszínen e-matricát, mellyel mentesült a szankcionálás alól, de sokaknak már nem volt meg ez a lehetősége, 60 percen túl közlekedtek vásárlás nélkül, ami pótdíjfizetési kötelezettséget eredményezett.

Az idei kitereléses ellenőrzések tapasztalatai alapján továbbra is fontosnak tartjuk kihangsúlyozni és tudatosítani az úthasználókban, hogy aki igénybe veszi a díjköteles úthálózatot, az még a felhajtás előtt gondoskodjon a megfelelő úthasználati jogosultságról, ha erről elfeledkezne, akkor pedig az első lehetséges helyen vagy módon vásárolja meg, hogy ne kelljen feledékenysége miatt pótdíjat fizetnie.