A helyes üléspozíció életeket menthet az utakon

Közös kampányba kezdett a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) és a Hungarian Police Rallye Team Kft. (HPRT) a biztonságos közlekedésre való figyelemfelhívás és a hazai közlekedési morál javítása érdekében. Az együttműködés keretében olyan edukatív videósorozatot készítenek, amely nemcsak a kezdő vezetőknek, hanem a tapasztalt sofőröknek is szolgál hasznos vezetéstechnikai információkkal.

Az első videóban az üléspozíció témakörét járja körbe közúti és versenyautóban is Hoffer Zsolt rendőr alezredes, vezetéstechnikai oktató, a HPRT pilótája.

Váratlan helyzetbe bármikor kerülhetünk, így a mindennapi közlekedésben rejlő veszélyekre nem minden esetben tudunk felkészülni, de, ha jó alapokkal rendelkezünk és körültekintőek vagyunk, akkor már sokat tettünk saját magunk és mások biztonságáért.

„A hazai díjköteles utakon évente nagyjából 400 millió járműáthaladást, és körülbelül 3 millió járművet látnak a fix kameráink. Ezek hatalmas számok, melyek évről évre növekednek. Ezért is tartjuk különösen fontosnak, hogy a biztonságos közlekedés az alapműveltség részévé váljon, amihez folyamatos edukációra és széleskörű tárgyi tudásra van szükség. Ezért is örülök, hogy olyan szakértőket tudunk bevonni a #közlekedjbiztonságosan kampányunkba, mint a Hungarian Police Rallye Team, amelynek tagjai valódi, a biztonságos közlekedést támogató, a mindennapokban használható gyakorlati információkkal tudnak segíteni.” – fogalmazott Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója.

A videósorozat első részében Hoffer Zsolt rendőr alezredes, vezetéstechnikai oktató, a HPRT pilótája a helyes üléspozíciót és az ahhoz tartozó járműbeállításokat mutatja meg, amelyeket sokan talán ismernek, de vagy nem, vagy helytelenül alkalmaznak.

„A könnyed és ugyanakkor biztonságos járműkezelés alapja a megfelelő üléspozíció. A jármű mozgását, esetleges csúszásait az autót vezető az ülésen keresztül érzékeli leghamarabb, ha megfelelően ül a volánnál. Ne tévesszük meg magunkat azzal, hogy egyszerűen hátra döntjük a támlát, hogy kényelmesen belefeküdjünk az autóba. A fekvő helyzetben történő vezetés ugyanis a jármű kezelésében alapvető késedelmet okoz, hiszen minden elsődleges reakciót megelőz a „felülés” mozzanata.” – tanácsolja Hoffer Zsolt.

Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb helyzetben üljünk a volán mögött, nemcsak az ülést, hanem a biztonsági övet és – ha lehet – a kormányt is be kell állítanunk úgy, hogy valóban stabilan, könnyeden és biztonságosan tudjuk irányítani a járművet. Arról, hogy ezen beállításokat hogyan kell elvégezni, mire kell figyelni és miért fontosak ezek, Hoffer Zsolt a videóban beszélt részletesen.

#közlekedjbiztonságosan kampányt idén indította útjára a NÚSZ Zrt., mely felelős állami vállalatként a jogszabályokban meghatározott feladatain túl évek óta nagy hangsúlyt fektet a hazai közlekedési morál javítására, a kulturált közlekedés népszerűsítésére és hívja fel a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára. A kampány keretében a társaság a Hungarian Police Rallye Team mellett együttműködik többek között a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal és a M1RA csapattal, valamint a témában bonyolított már le online felmérést és indított videópályázatot is, amelyre 2021. október 10-ig lehet jelentkezni.