Környezetvédelmi kategória besorolás GYIK

Gyakran ismételt kérdések

 

Melyik jogszabály alapján büntethető a helytelen környezetvédelmikategória-besorolás miatti jogosulatlan úthasználat?

Az Útdíjtörvény 14. § b) bekezdése alapján.

Melyik jogszabály írja elő az adatfeltöltést a tehergépjármű megfelelő környezetvédelmi besorolása érdekében?

Erről a következő jogszabályok rendelkeznek: az Útdíjtörvény 4.§ (1) bekezdése és 26. §-sa, továbbá  a törvény végrehajtására kiadott kormányrendelet 2-3., illetve 26. §-ai és az 1. melléklete, valamint a NÚSZ Zrt. általános szerződési feltételei.

Mi a teendő a regisztráció során? A tehergépjármű környezetvédelmikategória-beállításához hol és milyen adatokat kell megadni, és milyen formátumban kell a kért dokumentumot feltölteni?

A hu-go.hu internetes felületen a megfelelő környezetvédelmi kategória (Euro-kód) beállításához három adatot (a tehergépjármű gyártmányát, gyártási évét és alvázszámát) kell megadni, a környezetvédelmi besorolás helyességének igazolását bizonyító okmányt/dokumentumot pedig fel kell tölteni jpg vagy pdf formátumban. Fontos: összesen kettő, s maximum 2 MB méretű fájlt lehet feltölteni. Ha kettőnél több dokumentumot regisztrálna, akkor érdemes azokat egy fájlba elmenteni, és aztán pdf formátumban feltölteni.

Van-e díja a regisztrációnak?

Nincs.

Mi számít a legrosszabb környezetvédelmi kategóriának?

Azok a járművek tartoznak ebbe (Euro 0.), amelyek egyik Euro kategóriába sem sorolhatók.

Nem látom, hogy megfelelően töltöttem-e fel a kért adatot, dokumentumot. Hol tudom ezt leellenőrizni?

Amennyiben nem kapott hibaüzenetet, úgy a feltöltés rendben megtörtént és sikeres volt a mentés. Így nincs más teendője. Ha pedig mindent el tudott menteni és visszamegy a regisztrációs felületre, a feltöltött fájl mezőre kattintva le tudja ellenőrizni a feltöltött képeket, adatokat (a képek link formájában egy új ablakban megnyithatóak).

Mi a teendőm, ha motorcsere történt a tehergépkocsimban?

A gépjármű adataiban történő változásokat minden esetben a hivatalos dokumentumokban is át kell vezetni. Az adatváltozások átvezettetése a szerződött díjfizető feladata. Az adatokat módosítani kell a HU-GO rendszerben regisztrált gépjárművek adatlapján is annak érdekében, hogy a díjfizetés a valós adatok alapján történjen – a jogosulatlan úthasználat elkerülése érdekében.

Csak a külföldi fuvarozóknak kell megadniuk és feltölteniük a NÚSZ elektronikus rendszerébe a környezetvédelmi besorolás helyességének igazolásához szükséges adatokat?

A hu-go.hu oldalon 2018 decembere óta minden felhasználónak lehetősége van megadni azokat az új típusú regisztrációs adatokat (gyártmány, gyártási év, alvázszám, forgalmi engedély), amelyek a helyes környezetvédelmi besorolás igazolásához szükségesek. 2019. február 3-tól viszont ezeket az információkat már kötelezően meg kell adniuk mindazoknak, akik külföldi felségjelzésű járművet regisztrálnak, vagy módosítják a már korábban regisztrált külföldi rendszámú jármű adatait. Fontos! Az Általános szerződési feltételek szerint az ügyfél felelőssége, hogy helyes adatokat adjon meg, és a kért dokumentumot a megfelelő formában töltse fel. A bírság elkerülése érdekében minden fuvarozó érdeke, hogy a gépjárműve környezetvédelmi kategóriáját helyesen adja meg, és a megfelelő besorolást hiteles iratokkal, adatokkal igazolja. A magyar fuvarozók esetében a feltöltés csak lehetőség, nem kötelezettség.

Bevallási közreműködővel vagyok leszerződve. Ebben az esetben ki felel azért, hogy a megfelelő adatok legyenek megadva a tehergépjármű környezetvédelmi besorolásához?

Nem a bevallási közreműködő, hanem a szerződött díjfizető felelőssége, hogy az adatokat megfelelően legyenek feltöltve.

Ha a mobilcsoportos ellenőrzés jogosulatlan úthasználatot állapít meg a tehergépjárművem téves környezetvédelmikategória-besorolása miatt, akkor a besorolást még az ellenőrzés helyszínén javítják?

Nem. Ezt az úthasználónak kell utólag elvégeznie.

Ha nem korrigálom a tehergépjármű téves környezetvédelmikategória-beállítását, akkor további bírságokra is számíthatok az ellenőrzés után?

Igen, amennyiben a tévesztés miatt kedvezőbb díjkategóriájú úthasználati jogosultságot váltott annál, mint amilyent a jármű valós környezetvédelmikategória-besorolása indokolt volna. Társaságunk az ellenőrzés után bírságriasztásban hívja majd fel a figyelmet a korrekció szükségességére. Az úthasználónak így lehetősége van arra, hogy a hiba észlelése után rövid időn belül korrigáljon, s ezáltal elkerülje a még nagyobb bírságot. A környezetvédelmi besorolás megfelelőségét egyelőre azonban csak megállításos, helyszíni ellenőrzés során vizsgálhatják.

Egy nap hány bírságot kaphatok?

Nyolc óránként maximum egy bírság szabható ki.