Környezetvédelmi kategória beállítás

Környezetvédelmi kategória: szigorít a NÚSZ Zrt. a külföldi fuvarozóknál

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) 2021. július 1-től automatikusan a legrosszabb környezetvédelmi kategóriába sorolja azokat a HU-GO rendszerben regisztrált, 3,5 tonna feletti össztömegű, külföldi felségjelzésű tehergépjárműveket, amelyek környezetvédelmi besorolását nem tudják hitelt érdemlően igazolni a fuvarozók.

Az érintetteknek egy hónap áll a rendelkezésére arra, hogy a HU-GO profiljukban megadják a kötelezően kitöltendő bővített regisztrációs adatokat (gyártmány, gyártási év, alvázszám) és feltöltsék oda a környezetvédelmi besorolást tartalmazó gépjárműokmányt. A szigorítással a „szennyező fizet” elv jobb érvényesítése és a jogkövető magatartás erősítése az elsődleges cél.

A 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek úthasználata után fizetendő útdíj meghatározásának egyik eleme a környezetvédelmi kategória. Ennek megállapítása - az ahhoz szükséges adatok helyes megadása és hiteles okmánnyal történő alátámasztása - elengedhetetlen feltétele annak, hogy a hazai díjköteles utak használata után valóban minden tehergépjármű esetében a környezetszennyezés, károsanyag-kibocsátás mértékéhez igazodó módon történjen az útdíjfizetés.

„Míg a magyar felségjelzésű tehergépjárművek esetében társaságunk tudja ellenőrizni a környezetvédelmi besorolást a hazai közhiteles járműnyilvántartásból, a külföldi felségjelzésű tehergépjárművek esetében erre jelenleg nincs mód. Azonban a szennyező fizet elv betartása nemcsak a magyar, hanem a külföldi fuvarozókra is vonatkozik, ezért tettük kötelezővé a bővített regisztrációs adatok megadását, valamint a környezetvédelmi besorolást tartalmazó gépjárműokmány feltöltését a HU-GO profilban.” – mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) vezérigazgatója.

Hozzátette: „Most arra kérjük a külföldi fuvarozókat, hogy a következő egy hónap során ellenőrizzék, hogy a megfelelő módon megadták-e a kért adatokat és feltöltötték-e a szükséges dokumentumokat, ha pedig eddig nem tették meg, akkor pótolják azokat. Azt is kérjük ügyfeleinktől, hogy azon járműveket, amelyek már nincsenek a tulajdonukban, töröljék a HU-GO profiljukból. Természetesen erről az érintetteket közvetlenül és közvetve is tájékoztatjuk.”

Azokat a HU-GO rendszerben regisztrált külföldi felségjelzésű tehergépjárműveket, amelyek esetében a fuvarozók nem tesznek eleget az említett kötelezettségüknek, a NÚSZ Zrt. 2021. július 1-től automatikusan átsorolja a legrosszabb környezetvédelmi kategóriába („C” kategória, a HU-GO rendszerben „EURO 0”), és addig ott is tartja, amíg az érintett fuvarozók nem pótolják hiányosságukat. Ehhez hasonló szabályozással nemzetközi viszonylatban is sok esetben találkozni, például Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában.

A NÚSZ Zrt. ellenőrző rendszere havonta 120-130 ezer külföldi felségjelzésű tehergépjárművet lát a hazai díjköteles utakon, ezek nagy része esetében már megtörtént a kötelező adatok megadása és a kért okmányok feltöltése, azonban a szabály az összes regisztrált külföldi járműre vonatkozik.

 

<>

 

Gyakran ismételt kérdések

 

<>

 

Ütemezetten halad az e-útdíj rendszer fejlesztése

Február végéig már több mint 82 ezer esetben töltötték fel a fuvarozók azokat a járműadatokat a magyar e-útdíj rendszerbe, amelyek a tehergépjárműveik helyes környezetvédelmi beállításának igazolásához szükségesek.

A NÚSZ Zrt. még tavaly decemberben indított fejlesztési programot a 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek útdíjfizetését lehetővé tevő HU-GO rendszeren belül. A cél a hibásan megadott környezetvédelmi besorolások kiszűrése, a helyes beállítás elvégzésének lehetővé tétele és az útdíjszedés korszerűsítése.

Ennek jegyében 2019. február 3-tól a külföldi rendszámú tehergépjárművek esetében meg kell adni a jármű gyártmányát, gyártási évét, alvázszámát, valamint fel kell tölteni a hu-go.hu-ra a környezetvédelmi besorolást tartalmazó gépjárműokmányt minden olyan esetben, amikor az ügyfél tehergépjárművet regisztrál vagy adatait módosítja az elektronikus rendszerben.

A NÚSZ kimutatása szerint ennek eddig összesen 82 ezer esetben tettek eleget a fuvarozók. A külföldi felségjelzésű járművek száma ebből közel 72 ezret, a magyaroké 10 ezret tett ki. Ez utóbbi szám mutatja meg, hányan voltak azok, akiknek ugyan nem volt kötelező az adatfeltöltés, mégis önként segítették a NÚSZ munkáját a kért információk megadásával. A honos tehergépjárművek esetében a felsorolt adatokat a NÚSZ ugyanis a hazai közhiteles járműnyilvántartásból is le tudja kérdezni.

A NÚSZ Zrt. az elmúlt időszakban átlagosan havi 76 ezer fedélzeti egységgel felszerelt teherautót látott a hazai díjköteles utakon, így elmondható, hogy az országban az elmúlt hónapokban megforduló külföldiek többsége eleget tett adatfeltöltési kötelezettségének. A 82 ezer jármű 90 százalékát a károsanyag-kibocsátás szempontjából a két legkedvezőbbek számító EURO6-os és EURO5-ös motorral vitték fel a rendszerbe.

A változások a matricás rendszerben közlekedő autókat nem érintik majd. Az e-útdíj rendszer legkorábban 2019. második felében záruló fejlesztésének köszönhetően a jövőben kivédhető lesz, hogy a 3,5 tonna össztömeg feletti járművel fuvarozók a környezetvédelmi kategória tévesztése miatt sorozatos bírságot kapjanak.

 

<>

 

Fejlesztik az e-útdíj rendszert: 10 ezren már léptek

Elsősorban a külföldi fuvarozóknak kell résen lenniük februártól

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. fejlesztési programot indított el a 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek útdíjfizetését lehetővé tevő HU-GO rendszeren belül. Ennek célja az útdíjfizetés szempontjából fontos, de hibásan megadott környezetvédelmi besorolások kiszűrése, a helyes beállítás automatikus elvégzése, ezáltal az útdíjszedés korszerűsítése. Az intézkedés a személygépjárműveket egyáltalán nem érinti majd, a hazai tehergépjárműveket is csak leghamarabb 2019 második felétől.

Ekkorra a magyar útdíjfizetési rendszer a tervek szerint képes lesz arra, hogy az elektronikus útdíjfizetési rendszerben a jármű tévesen megadott környezetvédelmi besorolásáról a fuvarozó társaságot értesítse, és azt önműködően a helyes kategóriára állítsa át. A NÚSZ Zrt. ezen szolgáltatásával a jövőben kivédhető lesz, hogy a tehergépjárművek környezetvédelmi kategóriatévesztés miatt sorozatos bírságot kapjanak.    

A fejlesztés jelenleg az adatfeltöltési szakaszban van. A HU-GO.hu oldalon 2018 decembere óta minden felhasználónak lehetősége van azokat az új típusú regisztrációs adatokat (gyártmány, gyártási év, alvázszám, forgalmi engedély) megadni, amelyek a környezetvédelmi besorolás helyességének igazolásához szükségesek. Ezzel a lehetőséggel az elmúlt bő egy hónapban mintegy 10 ezer esetben már éltek is. 2019. február 3-tól ezeket az információkat viszont már kötelezően kell megadniuk a HU-GO rendszerben azoknak az ügyfeleknek, akik külföldi felségjelzésű járművet regisztrálnak, vagy módosítják a már regisztrált jármű adatait.

A környezetvédelmi besorolások helytállóságának új típusú ellenőrzése és beállítása idővel a mostani helyszíni (megállításos) ellenőrzéseket egészíti majd ki. Ha a fejlesztés elkészül, a HU-GO rendszer – a bírság kiszabása mellett – a tévesen megadott környezetvédelmi besorolást automatikusan kijavítja majd az ügyfél tájékoztatásával. Az adatfeltöltési kötelezettségüket nem teljesítő ügyfelek esetében az érintett járművet pedig – az Eurovignetta irányelvvel összhangban – a legrosszabb környezetvédelmi kategória szerinti útdíjfizetésre kötelezi. Ebben az esetben az ügyfél mindaddig a legrosszabb környezetvédelmi kategória szerinti útdíjat fizeti, amíg az érintett tehergépjármű vonatkozásában a helyes adatok feltöltési kötelezettségének eleget nem tesz. Ez a veszély a magyar fuvarozókat nem fenyegeti, esetükben a hazai közhiteles járműnyilvántartás NÚSZ általi hozzáférhetősége ugyanis mind az adatfeltöltést, mind az automatikus beállítást  egyszerűsíti.

A NÚSZ Zrt. célja, hogy – a „szennyező fizet” elv alapján – a tehergépjárművek okozta környezeti terhelés mérsékléséhez hozzájáruljon. A környezetvédelmi osztály központi beállítási szolgáltatásának bevezetésével csökkenhet a kategóriatévesztésből adódó, halmozott bírságolással végződő esetek száma. A lépés eredményeképpen pontosabbá válik az útdíjszedés, kevesebb lehet a környezetvédelmi kategóriák bevallásával kapcsolatos visszaélés. A magyar fuvarozói érdekképviseletek – FUVOSZ, MKFE, NiT Hungary – által is szorgalmazott intézkedés erősíti a fuvarozói piacon belüli tisztességes versenyt, az ágazat szereplőit pedig még inkább jogkövető magatartásra ösztönzi.

A környezetvédelmikategória-besorolás ellenőrzését az európai uniós szabályozás és a nemzetközi gyakorlat szellemében a magyar jogszabályok is előírják. A NÚSZ Zrt. a fejlesztés során minden esetben megfelelő türelmi időt és felkészülési lehetőséget biztosít a fuvarozók számára az új intézkedések és szolgáltatások megismeréséhez és alkalmazásához.