Felhasználói tévesztések

  • A viszonylati jeggyel történő útdíjfizetés esetén az útdíjat minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való ráhajtás előtt kell megváltani. A fedélzeti eszközzel történő díjbevallás esetén a bevallás automatikus, de fontos ellenőrizni az eszköz bekapcsolt, működőképes állapotát, valamint a HU-GO-ban vezetett számlán biztosítani az utazáshoz szükséges egyenleget.
  • Az úthasználati jogosultság megváltásakor még a kifizetés előtt érdemes ellenőrizni a rendszám, és a rendszámhoz tartozó felségjelzés helyességét. Az e-útdíj rendszerben nincs lehetőség a rendszám és felségjel tévesztés utólagos, a bírság kiszabását követő módosítására.
  • Ha útfelújításból vagy balesetből fakadó terelések esetén le kell térnie az előre megtervezett útvonalról, akkor a kijelölt terelő úton nem kell további útdíjat fizetnie. A díjmentesség azonban kizárólag a terelő útként kijelölt szakaszokra érvényes. Amennyiben ettől eltér, és más díjköteles szakaszokat is igénybe vesz, vagy az első lehetséges alkalomnál nem tér vissza az eredeti útvonalra, akkor az már jogosulatlan úthasználatot eredményez.
  • A viszonylati jeggyel történő útdíjfizetés esetén a jegy csak a kifizetést követően jogosít fel úthasználatra. A KIOSZK-on kinyomtatott útvonaltervet az úthasználat előtt a pénztárnál ki kell fizetni. Az online útvonaltervezésnél a jegyet regisztrált felhasználóként a HU-GO rendszerben vezetett számláról történő kifizetés után, ad-hoc vásárlás esetén a sikeres bankkártyás fizetési tranzakció visszaigazolását követően lehet megkezdeni az úthasználatot. Fontos tudni, hogy az alkalmi (ad-hoc) viszonylati jegy érvényességi ideje már a kifizetés időpontjában megkezdődik. Elővételre csak a honlapon, regisztrált felhasználóként van lehetősége.
  • A fedélzeti eszközzel közlekedőknek ügyelniük kell arra, hogy a HU-GO felhasználói fiókban vagy a fedélzeti eszközön mindig az aktuális tengelyszám legyen megadva (pl.: vontatmány fel- ill. lekapcsolásakor). Ugyancsak fontos a helyes környezetvédelmi kategória meghatározása is.
  • A viszonylati jegy kizárólag a megtervezett útvonalra, egy irányban, egyszeri úthasználatot tesz lehetővé. Az útvonaltervezéskor ügyeljünk a kiindulási pont, köztes pontok és célállomás sorrendjének helyes meghatározására.
  • A viszonylati jegy kizárólag a megtervezett útvonalon jogosít fel úthasználatra. A jogszabályoknak megfelelően az ellenőrzési rendszer akkor sem tud méltányosságot gyakorolni, ha a fuvarozó az autópálya helyett a vele párhuzamosan futó, fajlagosan olcsóbb főúton közlekedik.
  • A viszonylati jegy kizárólag a megtervezett útvonalon jogosít fel úthasználatra, a kijelölt és előre kifizetett útvonaltól eltérni nem lehet. A jogszabályoknak megfelelően az ellenőrzési rendszer akkor sem tud méltányosságot gyakorolni, ha a fuvarozó az autópálya helyett a vele párhuzamosan futó, fajlagosan olcsóbb főúton közlekedik.
  • A nem regisztrált felhasználóként vásárolt jegy a vásárlás időpontjától kezdődően a következő naptári nap végéig érvényes, visszaváltására nincs lehetőség. Regisztrált felhasználóként (jól tervezhető fuvarfeladatok esetében) elővételben is megválthatja viszonylati jegyét az úthasználat megkezdését megelőző 30 naptári napon belül, érvényessége a kezdőnap 00 órájától a következő nap 24. órájáig tart. Az ily módon megvásárolt jegy a tervezett úthasználat  érvényességi idejének megkezdése előtti nap 24 óráig visszaváltható.