A rendszer működése stabilizálódott

A hétfői nehézségek után kedden már rendben működött az e-útdíj rendszer, és a határátkelőkön is folyamatos a forgalom.

Kibédi-Varga Lajos szakmai projektszóvívő hangsúlyozta: a problémák megoldódtak, a forgalom zavartalan. "Minden nagy rendszer indulása okozhat nehézségeket, emellett az informatikai rendszert egy külső támadás érte, amit az informatikusok sikeresen elhárítottak. Emiatt tegnap voltak kisebb üzemszünetek, azóta azonban stabilizálódott a helyzet, és beállt az üzemszerű működés" - mondta.

Az ÁAK Zrt. egyre több értékesítési pontot integrál a rendszerbe, ennek köszönhetően az ország értékesítési lefedettsége is egyre jobb lesz, így nem kell messze mennie ahhoz, hogy internetelérés nélkül is megválthassa úthasználati jogosultságát. Emellett a bővülő kioszk és viszonteladói hálózat egyre jobb minőségű kiszolgálást is eredményez.

A jelenlegi adatok alapján már 18 500 ügyfél regisztrálta a rendszerbe 70 000 gépjárművét, melyekből 11 000 járműhöz a fedélzeti eszköz hozzárendelése is megtörtént, tehát ezen tehergépjárművek vezetői bevallási közreműködőn keresztül vallják be úthasználatukat.

A HU-GO elektronikus útdíjszedési rendszer az első másfél nap működési tapasztalatai alapján képes arra, hogy megfeleljen az Európai Unió irányelveinek, és megfelelő szolgáltatást biztosítson az úthasználóknak, akik igénybe veszik az útdíjszedési rendszer szolgáltatását.

Az egyik szerb kamionos az MTI-nek azt mondta, érthető az útdíj bevezetése, és jó, hogy vannak segítők a határátkelőn, akik tájékoztatják az utazókat, de talán több ember kellene, aki a kamionosok anyanyelvén tudnak információval szolgálni.

Egy magyar kamionos, Kovács Tamás arról beszélt: még nem tudja, hogyan működik pontosan a rendszer, de sokan a némethez hasonlítják. Ha azonban megismerik a működését, nem lehet probléma. Tudomása szerint egy Röszke-Hegyeshalom út mintegy 30 ezer forintba kerül. Szerinte a tranzitforgalomra ez hatással lehet, hiszen azoknak, akik eddig átutazásra - akár kis kerülővel is - használták a magyar utakat, már nem fogja megérni erre jönni, hiszen nem lesz olcsóbb a környező országoknál.