2 éves a HU-GO e-útdíj rendszer

2 éve került bevezetésre Magyarországon a HU-GO megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer. Az eltelt időszak tapasztalatai alapján elmondható, hogy a fuvarozók túlnyomó többsége maradéktalanul elsajátította a rendszer használatát, és a szabályoknak megfelelően vallja be és fizeti az e-útdíjat. Mindemellett ki lehet jelenteni, hogy a rendszer az elvárásoknak megfelelően, üzemszerűen, szabályozottan működik.

Az e-útdíj rendszer az elmúlt két évben folyamatosan teljesítette a költségvetés bevételi elvárásait. Működésének első fél évében (2013.07.01-12.31.) bruttó 78,8 Mrd Ft volt a bevétel, 2014-ben egész évben közel bruttó 160 Mrd Ft, idén január elsejétől mostanáig (06.30. éjfélig) pedig mintegy bruttó 90 Mrd Ft volt a megszolgált útdíj összege.

A rendszerbe eddig mintegy 50 ezer ügyfél 178 ezer gépjárművet regisztrált, ezek közül több mint 100 ezer tehergépjármű már fedélzeti eszközzel (OBU-val) végzi a bevallást. A hazaiak 95%-a használ OBU-t, mely – automatizmusa révén – jóval egyszerűbb, gyorsabb és kényelmesebb, mint a viszonylati jeggyel történő útdíjfizetés. A külföldiek közel kétharmada (64%) még viszonylati jeggyel fizet, ezen a területen lehet még átterelődéssel számolni. A fedélzeti eszközön keresztül történő útdíjfizetés 22 Bevallási Közreműködőn keresztül lehetséges. Köztük több nemzetközi vállalkozás is megtalálható, akik a saját ügyfélkörük számára könnyen elérhetővé tudják tenni a magyar e-útdíj rendszerben történő fizetés lehetőségét.

A hazai-külföldi fuvarozók megszolgált útdíjra vetített megoszlása közel 50-50%. A külföldiek közül a legjelentősebb a román (41%), lengyel (13%), bolgár (8,5%) és szlovák (8%) felségjelzésű járművek használati aránya. A díjköteles úthálózat 2015. januári módosítása következtében a jelenlegi 6690 kilométer hosszú díjköteles úthálózat 2347 db elemi díjköteles szakaszból áll.

Az ellenőrzési tapasztalatok alapján elmondható, hogy a bliccelők aránya alacsony (2% alatti), ugyanakkor érdemes újra átismételni azokat a fontos tudnivalókat, melyekre odafigyelve könnyen elkerülhetők az e-útdíjas bírságok. A viszonylati jeggyel közlekedők esetében fontos, hogy a jegyet az úthasználat megkezdése előtt, előre vásárolják meg. A viszonylati jegy csak a kifizetést követően érvényes. A megváltott viszonylati jegy kizárólag a megtervezett útvonalra biztosít egyszeri úthasználati jogosultságot. Aki fedélzeti eszközzel (OBU) végzi az útdíj bevallását, annak pedig a HU-GO rendszerben megadott adatok helyességének ellenőrzésén túl (rendszám, felségjelzés, tengelyszám, környezetvédelmi besorolás) arra kell odafigyelnie, hogy a fedélzeti eszköz be legyen kapcsolva és megfelelően működjön, továbbá, hogy fel legyen töltve az e-útdíj egyenleg az utazáshoz szükséges összeggel.

A hazai e-útdíj rendszert a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a fuvarozók észrevételeit és igényeit figyelembe véve folyamatosan fejleszti tovább. Az elmúlt két évben többször sor került a díjköteles elemi szakaszok felülvizsgálatára és a szakaszok tovább bontására a jogalkotásért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak köszönhetően. Tavaly év elején elindult az utólagos fizetési konstrukció. Jelenleg mintegy 300 ügyfél él ezzel a lehetőséggel. Gyorsabbá váltak az átutalások a HU-GO egyenleg feltöltése során, továbbá az elszámoláshoz könnyebbséget jelentő adatszűrési lehetőségekkel bővítettük a rendszert, és elérhető a HU-GO mobil alkalmazás is, amin keresztül okostelefonnal is lehet e-útdíjat fizetni. Hamarosan bevezetésre kerül a HU-GO bírság riasztás funkció, melynek célja a jóhiszeműen tévesztő fuvarozók védelme. Az e-mail üzenetben történő értesítés felhívja a figyelmet az ellenőrzési rendszer által érzékelt téves felhasználói beállításokra, így azok ellenőrzésével és kijavításával, ill. szükség esetén egyenlegfeltöltéssel elkerülhetők a sorozatos bírságok.

Mindezeken túl természetesen továbbra is számítunk a fuvarozói érdekképviseletekkel való együttműködésre, hiszen az elmúlt két év aktív szakmai kapcsolatának köszönhetően tudjuk az ügyfelek igényeinek figyelembe vételével továbbfejleszteni, finomítani a HU-GO rendszert.